Toggle

 • Plaže

  images/velaPlaza.jpg

  Jedna od najljepših u na Jadranu, šljunčana Vela plaža duga oko 2 km čiju kvalitetu potvrđuje Plava zastava koja se ovdje vijori od 1999. godine samo je jedna u nizu prekrasnih Baških plaža.

  Plava zastava je u svijetu cijenjena turistička značajka dodijeljena od europske zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš. Zeleno-plava nijansa odaje čistoću mora, u očuvanom i ugodnom okolišu na plaži možete unajmiti ležaljke, suncobran, pedaline, daske za jedrenje ili uživati u raznolikoj ugostiteljskoj ponudi.

  U blizini je i prekrasna šljunčana plaža okružena hladovinom borova namijenjena naturistima gdje će uživati u netaknutoj prirodi i bistrini mora. Plaža je obogaćena zabavnim sadržajima, restoranima i trgovinom.

 • Aktivni odmor

  images/aktivniOdmor.jpg


  U okolici Baške ima 19 obilježenih pješačkih staza, od laganih šetnica do zahtjevnijih staza. Staze prolaze kroz najznačajnije lokacije Bašćanske drage pa ćete se susresti sa povijesnim, kulturnim i etnografskim znamenitostima, doći do predivnih morskih uvala ili doseći vrhove koji pružaju impresivne vidike.

  Većina pješačkih staza također su i biciklističke pa u prekrasnim pejzažima možete uživati i na dva kotača.

  Sportski centar Zablaće nudi Vam razonodu uz tenis, stolni tenis, odbojku u pijesku, nogomet, fitness te vodeni tobogan, trampolin i mini golf za mlađe goste.

 • Kulturne znamenitosti

  images/stazaGlagoljice.jpg

  Bašćanska staza glagoljice sastavljena je od skulptura u obliku glagoljaških slova pa ćete šetajući često naići na koji od 35 spomenika.

  Bašćanska ploča jedan je od najdragocjenijih spomenika hrvatskog naroda i jezika. Potječe sa početka 12. stoljeća, pisana je glagoljicom te pokazuje suverenitet hrvatskog kralja Zvonimira koji ovom poveljom daruje zemljišni posjed Svetoj Luciji u Jurandvoru. 

  Tu su i kapela Sv. Marka, romanička kapelica izgrađena 1514. godine ispod koje se nalaze ostaci antičkog mozaika i bazilike iz V. stoljeća te Crkva Majke Božje Goričke iz početka 15. stoljeća koju krase oltarne slike Celestina Medovića.

  Posjetite Zavičajni muzej Baške koji prikazuje etnografsku zbirku bašćanskog područja i upoznajte Jadransko podmorje u Akvariju Baška u kojem je predstavljena zbirka sa više od 100 jadranskih riba, 400 vrsta školjki i puževa.

 • Gastronomija

  images/gastro_krk.jpg

  Nepci najvećih gurmana biti će zadovoljeni domaćom ponudom.  Legende kažu da se krčka janjetina posluživala na Neronovim gozgama, a neizostavni sastojak lokalne kuhinje - maslinovo ulje anđeoski je napitak nastao po najavi samog anđela. Gulaš od janjetine sa šurlicama - domaćom tjesteninom koju mjese domaćice, plodovi mora, svježa riba, rakovi, školjke, ovčji sir, pršut, šparoge, u domaćim vrtovima uzgojeno povrće i začini - ružmarin, češnjak, mrkva, lovorov list, rajčica...  neki su od specijaliteta koje možete kušati u mnogobrojnih restoranima.

  Iznadprosječan ljudski vijek na otoku pripisuje se bogatstvu prirode, blagoj klimi i mediteranskoj prehrani.

  Užitak će upotpuniti nadaleko poznato autohtono krčko vino te kapljica neke od domaćih rakija - loza, travarca, medica, smokovača, biska.

  Dobar tek!